Karré i gryta

Efter mycket sökande i många butiker hittade jag till slut karrén på Ica i Sickla. Stekte karréskivor sen blev det långkok i gryta under lock.Tillsammans med gul lök, tomater, vitlöksklyftor, krossade tomater, timjankvistar, rosmarinkvist, balsamvinäger,salt och peppar. Serverade med kokt potatis till söndagsmiddagen jättegott  

 

Karré a'la husman

Efter många om och men blev det äntligen dags att tillaga karréskivorna utav rapsgrisen. Jag hade innan testperioden flera gånger tänkt att testa detta kött, då jag både tyckte det verkade spännande och såg fräscht ut i sin förpackning. 
Jag valde att tillaga karrén genom att steka det tillsammans med lök, salt och peppar i smör/olivolja. När båda sidor fått fin färg la jag köttet i folie för att det skulle få vila lite, under tiden gjorde jag en sås på stekspadet tillsammans med maizena, rödvin, persilja och cayennepeppar. När såsen puttrade la jag tillbaka köttet i pannan, där fick köttet och såsen "gotta" sig en liten stund under lock. Jag serverade till köttet broccoli, ärtor och sallad. Resultatet på köttet var mycket bra. Saftigt, fina bitar och god smak. Kommer med största sannolikhet äta denna karré i skivor igen!

Gott

Hade lite svårt att hitta karrén i någon affär men lyckades härom dagen. Jag gillar att det står på förpackningen hur man kan tillaga köttet, underlättar! Jag stekte köttet enligt instruktionen i en grillpanna.  Serverade med bulgur, kantarellsås, ärtor, morötter och gula tomater. Karrén smakade bra, var saftigt och smakrikt.

 

 

Tveksam

Jag gjorde stekt karré på Italienskt vis med äpple, russin och spagetti. Ganska gott, men inget speciellt med köttet. Rätt så ordinär, har smakat betydligt bättre.

Vet inte riktigt...

... hur jag ska betygsätta karrén. Jag råkade nämligen få tag på ett riktigt dåligt recept på pulled pork, där man skulle ha i olivolja. Det förstörde hela rätten och det blir därför svårt för mig att avgöra om det var karréns fel eller oljans fel. Jag tyckte emellertid att det var för myket fettränder på karrén. Vad gäller pulled pork-rätten, så åkte den tyvärr i soporna. Ångrar att jag inte bara gjorde en enklare karré-rätt! :(

Gott!

Har nu äntligen fått tag i, och testat denna rapsgris-fläskkarré. Och jag blev inte besviken. 

Fläskkarrén stektes rakt av i pannan i ganska mycket smör och med bara lite salt och peppar på. Till karrén gjorde vi ugnsstekta potatishalvor och en kall sås på smetana med vitlök och sambal oelek. 

Till att börja med blev stekytan jättefin väldigt lätt. När jag sedan tog första tuggan tyckte jag inte att det var något speciellt med den. Jag gillar karré sedan tidigare och det var helt enkelt gott och bra. Men när jag efter någon tugga kom in på de delar där det är mer fett så märkte jag en ganska ordentlig skillnad. Det var saftigare och mjukare - både köttet och fettet. Smaken var liksom "renare", det smakade inte så mycket "djur", så att säga, som det brukar. Hela biten var lätttuggad och mör. 

Jättebra kött faktiskt. Stor chans att jag köper det igen, och kommer absolut att rekommendera det vidare!! 

Enkelt och gott!

Efter att ha letat i ett antal butiker så hittade jag till slut Rapsgrisen vid Coop i Huddinge. 

Jag som inte är särskilt bra på att tillaga kött i stekpanna följde instruktionerna till punkt och pricka på förpackningen och jodå. Gott blev det! En mör och välsmakande köttbit som serverades med coleslaw samt en fräsch sallad. Bitarna skötte i stort sätt sig själva i stekpannan men blev ändå bra. Plus för en fin stekyta, ibland har kött en tendens att inte få sig någon färg alls vid stekningen.

Är mycket möjligt att jag kommer köpa köttet igen. Uppskattar att äta svenskfödda grisar. Sedan om rapsoljan i sig är det som påverkat så mycket är jag osäker på då jag inte äter just karré särskilt ofta. 

 

Svårfunnen

Som jag sökt och letat efter denna karre´från rapsgrisar :) Här i lilla Säter fanns de då inte, så jag fick bege mig till det stora fachionabla Borlänge :)

Tyvärr fanns den bara i bit och den biten var inte lättskuren kan jag lova. Föll i mindre bitar, vilket i och för sig gjorde användandet av kniv onödigt vid själva inmundigandet :-P

Så, hur smakade den då?

Jag kryddade som jag kryddar annan fläskkarre och kände redan under stekningen en annan doft än den jag är van vid, godare, mer aptitretande doft.

Den var mörare, saftigare och betydligt mycket godare än sommarens grillade fläskkarre, 

skulle jag rekomendera den?

Definitivt

 

 

Nu redo för Karréfest!

Begav mig ner till Ica Sickla som ligger nära där jag bor & fann dom relativt snabbt ibland högen av Icas egna köttförpackningar. Högst upp, nästan som man kan tro att dom inte vill att kunderna skall välja Scan istället för deras egna märke?! Återstår nu bara att tillaga & käka. Syrran är ju på besök så det kan ju passa bra att bjuda på middag här i veckan.

Rapskarré-fajitas

Vi hittade rapsgriskarrén i en välsorterad ICA-butik. Tyvärr märkte vi hemma att "bäst före"-datumet gått ut dagen innan, så vi såg till att köttet var ordenligt genomstekt. Receptet vi använde var det som stod på förpackningen, d.v.s. salta och peppra, och sedan steka i stekpanna. Efter att vi stekt karréskivorna skar vi strimlor som sedan skulle användas i tortillabröd ihop med guacamole, jalapeños, chilisås, grönsaker, ost och youghurt. Vi provsmakade även karrén innan den hamnade i våra fajitas.

Jag vet inte riktigt om vi hade för stora förväntningar, men vi kände ingen skillnad mot den karrén vi vanligtvis äter. Eventuellt om det var aningen mindre fett i, men då försöker vi verkligen hitta någon skillnad. Visst var köttet gott, men vid ett blindtest skulle vi nog inte kunnat säga att denna karré kostar dubbelt så mycket som den "vanliga".

Slutsatsen är att karrén är god, både direkt ur stekpannan, och i våra fajitas. Däremot tycker vi inte att den är godare än vanlig karré. Vi kommer inte köpa den framöver, eftersom vi inte ser något värde i att betala dubbla priset.

Äntligen hittat karrén, nu blir det pulled pork!

Efter att ha kollat i flera ICA-butiker höll jag nästan på att ge upp hoppet om att hitta den skivade karrén i butik. Min förtvivlan vändes dock till hopp när jag steg in i min lokala Coop Extra-butik (på Medborgarplatsen i Stockholm) och hittade den där. Lycka! Har varit sugen på att testa rapsfläskköttet ända sedan jag hörde talas om Scans satsning. Min favoriträtt med fläsk är pulled pork och eftersom jag även är ägare av en slow cooker så brukar jag tillaga min pulled pork i den. Steg upp tidigt i morse och gjorde BBQ-såsen till köttet. Den innehöll ketchup, olivolja, rödvinsvinäger, svartpeppar, paprikapulver, chipotlepasta och massa vitlök. Mums! Om 6 timmar är det färdigt och då återkommer jag med en smakrecension. Förväntningarna är skyhöga!

Gott men inte fantastiskt

Jag och pojkvännen tyckte att köttet var gott och mört, men inte särskilt speciellt. Jag måste även läsa mer om vad det innebär att äta rapsgris, hur det påverkar djuret och miljön. I överlag en god måltid som skulle kunna lagas igen. 

God karré, men inte så speciell

Jag använde karrén i en orientalisk gryta med curry och mangochutney. Det passade bra, men slogs inte av att det var något speciellt med köttet i denna rätt. Plus för att det var sällan man fick en bit rent fett i munnen, vilket jag tidigare ofta upplevt med karré. Mer imponerad var jag dock av rapsgriskotletterna som jag också testade. 

Rapsgris med ratatouille

Hittade rapsgrisen lätt på Ica Maxi. Hade tänkt att grilla den, för när kupongen kom var det fortfarande lite lite sensommar kvar i luften. Men det gick ju snabbt över. Istället blev det stekpannan och lite marinad med färsk rosmarin och vitlök, till detta ratatouille och hasselbackspotatisar. Mycket högt betyg från mannen som inte är så förtjust i fläskkarre alls egentligen. Men det kan ju varit min fantastiska kokkonst också ;-)  Det var gott, och det var bra kött. Tillräckligt stor skillnad för prisskillnaden har jag dock inte bestämt....

Nöt?

Det blev en mycket interessant middag med Svensk raspgris karré på bordet. Recentionerna har nog aldrig varit så spridda under en och samma måltid, men som sammanfattning var det lite svårt att konstatera var det egentligen var. Det var mycket fina bitar och myckket mört, något som gjorde att tankarna nästan hamnade i att det var nör man åt.

Men mycket gott, kommer troligtvis att inhandlas igen.