Kvällskarré

Det blev en middag på karrén. Pasta pesto, sallad och rapsgrisen stekt med lite chévre. Stekningen var lite klurig, tycker jag. Först såg köttet väldigt rött ut, men jag valde ändå att sänka värmen och avbryta efter en stund. Då hade grisen, utseendet till trots, blivit lite torrt. Köttet var helt okej, om än ganska fett.

Chipslåda!

Det blev till slut chipslåda med 1990-sallad. Gjorde en vegetarisk och en på rapsgris. Räckte till 12 personer. Kommer inte göra om det. Inte för att rapsgrisen var illa, men chipslåda i sig var inte lika gott som det var roligt. Rapsgris var helt okej.

 

Butter Pork (Smör fläsk)

 

 

Butter pork is nowhere near as common as butter chicken. Pork and chicken have similarities, so what works with chicken generally works well with pork.

Butter pork may sound a bit unappetizing. Pork is already considered fatty, adding butter may be a step too far. But it is not, only a small amount of butter is added. Cream is the main ingredient. You can use oil instead of butter. The result will still be very delicious, however its perhaps not a good idea to call it “oil pork’. The recipe is available here.

Inte så galet

Letade efter den i olika butiker och fann den till sist på en Coop forum-butik. Stekte den till potatis och rödbetor och en three pepper sauce. Passade utmärkt ihop. Saftigt, mört kött av hög kvalité. Inte dumt alls faktiskt. Ett glas vin på det här, så är allt tiptop!

Svårfångad gris...

Efter att ha letat i samtliga Hemköp/Coop/Ica och Willys-butiker i centrala Malmö ger jag upp jakten på rapsgrisen, synd att ingen butik hade denna produkt då jag såg fram emot att testa :(

Svårt att hitta

Inte lättaste produkten att få tag i. Letade i alla mindre coop och ica nära hemmet men där fanns bara kotletter eller hel karré. Var tvungen att besöka två stormarknader i helgen innan jag fann några.

Okej pris, Kostade 99 kr/kg så inte lika dyrt som en del skrivit men priset är högre än vad jag normalt skulle vara beredd att betala för karré.

Lättuggat

Så var det testat! Vi gjorde en enkel vardagsrätt med stekt karre, klyftpotatis med pepparsås. Om det berodde på tillagningen eller köttet vet jag inte men det blev både saftigt och mört. Mörare än vanlig karrebit skulle jag vilja påstå. Det var till och med så att min son på 20 månader kunde få bitar att tugga på, i normala fall brukar köttbitar åka ut lika fort som de åker in. Ett gott betyg med andra ord! Priset är lika saftigt som köttet men i detta fall får man vad man betalar för, så vill jag garantera gott resultat framöver så kan jag nog tänka mig att köpa rapskarre igen.

Rapsgris till middag

Vi har nu testat Scan's lite lyxigare rapskarré. I vanliga fall brukar jag inte köpa karré på detta sätt, i skivor, då jag tycker det är lite för mycket "insprängt" fett. Däremot gör jag gärna "pulled pork"; lång tid i ugnen.

Men jag måste säga att jag blev positivt överraskad av Scan's rapskarré. Jag valde att inte marinera karrén, utan grillade den enbart tillsammans med salt och peppar, för att inte på något sätt "förstöra" smaken. Detta kött är nämligen gott som det är, med bara salt och peppar.

Karrén serverades tillsammans med klyftpotatis och bearnaisesås, plus en maffig sallad till en lördagsmiddag. Skulle jag köpa detta igen? Nej, jag tror inte det, då karrén är väldigt dyr med sina drygt 150kr/kg. Däremot tycker jag det är positivt att Scan säljer rapsgris, både miljömässigt och för de små grisarna! :)

Dagens middag


← Sorgebearbetning

Dagens middag

Postat den oktober 24, 2013 av Britta

Fick ett erbjudande att pröva svensk rapsgris i form av karré. 

[DSC_4207] Det är andra gången jag smakar scans rapsgris och jag tycker att smaken är fin.

Idag gjorde jag en enkel rätt. Välstekt karré i gräddsås, till åt vi sallad med vitlöksaioli, matvete och några skivor tunnfriterad potatis. Enkelt och gott.

Läs även andra bloggares åsikter om rapsgris, scan, karré, matlagning,

Hittade dem på ica i svedala

Idag blev det rapsgris kotlett.

Jag stekte dem med salt o peppar, gjorde en svampsås , så blev det kokt potatis,gele och ättiksgurka

Det var smarrigt gott

Jag tycker inte om kotletter annars de brukar vara så torra, men dessa var goda

Kommer nog köpa dessa igen

Testat

Nu har vi testat rapsgrisen. Jag måste säga att jag och min pojkvän var positivt överraskade. Pojkvännen som egentligen inte är så förtjust i karre, kotletter etc. var nog mest överraskad.

 

Vi grillade det i grillpanna och hade sallad och persiljesmör till. Blev väldigt gott. Köttet kändes lite fastare och saftigare än vanlig karre, nästan lite som oxkött. Saftigt men inte senigt, bra betyg men känner att man borde ha haft en vanlig karre jämte för att jämföra bättre.

 

Minus dock för priset och för paketeringen. Jag tyckte att det luktade konstigt först och det känns inte helt fräscht med kött som är paketerat så länge. Kändes dock inte på smaken.

 

Överlag bra betyg från oss och vi skulle nog kunna köpa det om man ska ha bjudning etc.

/Emmeli 

 

God middag!

Det blev en god middag för familjen. Stekt i stekpanna enligt instruktionerna på förpackning, serverat med potatismos, bearneaisesås, stekta champinjoner och lite grönsaker. Barna tycker inte om fett på kött så de var väl så där nöjda. Men för egen del var det gott och saftigt kött. Dock tycker jag att 99 kr/kg inte är helt prisvärt. Jag köper hellre fläskfilé när det säljs ut till lägre pris och grillar eller steker det.

Mört och smakrikt

Vi hittade rapsgriskarré på Coop Forum, smart förpackat med vakuumpåse i tråget - ger bättre kvalitet på köttet än när det ligger i gas. Jämna skivor, lätta att steka och smakade riktigt gott. Svårt att jämföra kvalitet mot "vanligt" griskött, men smakrikt, mört och saftigt!

Äntligen...

Tillslut hittade jag en butik som hade Svensk Rapsgris Karré, vilket inte var lätt. De butiker som jag brukar handla i saluför den inte alls så det fick bli att ta en extratur till ICA Kvantum Sannegården på väg hem från jobbet. Nu ska jag laga nåt gott med och då får vi se vad resten av familjen tycker...

Nöjd!

Som jag brukar säga; det är inte dyrt förens det är dåligt och den svenska rapsgrisen är enligt mig och mitt tillagningssätt betydigt saftigare än en normal köpe gris. Jag anser också att den hade mer smak, dock så känner man en viss bi-smak, svår definerad dock påminner den lite som kallpressad rapsolja (jag vet, inte så konstigt dock),

Den stektes enbart med salt och peppar i smör och olja.

Kommer definitivt att fortsätta äta och köpa den som ett komplement i mitt fläsk konsumerande

 

Svensk Rapsgris vs tysk karré

Jag la en tysk karré inköpt för 39 kr kilot på grillen och jämförde med den svenska rapsgrisen som ju har ett högre kilopris. Vi var sex personer som jämförde och alla tyckte att den svenska grisen var godare, men om den är värd ett så pass mycket högre pris är tveksamt.

Grillat karré av svensk rapsgris vs Icas svenska karré

Var idag och köpte en förpackning med skivor av svensk rapsgris. Tyvärr fanns det inte så många förpackningar att välja på. Endast 4 skivor i paketet så jag fick köpa till 2 karré skivor av Icas egna märke för att det skulle räcka.

När jag öppnade paketet med rapsgris skivorna blev jag besviken när jag såg hur illa de var skurna och väldigt ojämna i tjockleken. Dessutom var det blod kvar i skivorna och det ser inte så aptitligt ut.

Jag rubbade dem med CajP´s rub och grillade alla 6 skivorna lika länge. Rösti och sallad till. Alla karré skivorna var saftiga och goda vi kunde inte känna någon större skillnad på dem - trots att rapsgriskarrén var dubbelt så dyr som Icas karré. Nä-  de här tror jag inte jag köper någon mer gång.