Rapsgris Karré

Efter mycket letande så hittade jag den till slut. Jag ville göra det så enkelt som möjligt med köttet för att det verkligen skulle ge ett svar på om det var någon skillnad på gris och gris.

Jag kryddade den med salt, svartpeppar och paprika och stekte dem som vanligt . Till det blev det klyftpotatis och murkelsås. Oj jag blev förvånad. Fläskkarré har en benägenhet att vara seg och tråkig men det var den inte. det var verkligen skillnad. Den var saftig och mör och gick hem hos hela familjen. En ny favorit!

Snabb middag

Jag tog mig friheten att göra det enkelt. Kom hem sent och ville ha mat ganska omgående. Eftersom paketet innehöll tre skivor tyckte jag det passade bra att ta en själv och spara resten till en middag med sambon. Annars hade ju den tredje passat bra i matlådan. Medan kroketterna låg i ugnen gick det lätt att steka karrén och förbereda lite grönt till. Det hela gick snabbt och smakade helt ok med lite bea till. Synd var dock att frysen slutade fungera så att de sista två skivorna gick förlorade...

Karre

Har nu testat karren och den är riktigt god och saftig.

Marinerade köttet snabbt och stekte till pitabröd och guakamole. 

Dessverre känns köttet fetare på något sätt, då det skvätter väldigt mycket fett vid stekning.

I helhet mycket nöjd med smaken!

Scan Rapsgris Karré

Har du testat Scan Rapsgris karré.

Tycker att förpackningen o skivorna var väldigt fina.

La skivorna i en väldigt god rödvinsmarinad i ett antal timmar.

Grillade o åt  sedan tillsammans med en sallad o bea.sås.

Tycker att köttet var väldigt fint med inte alls sså mycket senor.

Kommer absolut att köpa dessa igen. En riktig favorit.

Mycket god smak men konstig lukt.

Provade köttet stekt med potatis och pepparsås, och det var mycket gott. Dock var doften när man öppnade förpackningen inte direkt angenmäm, det var nästan så att man undrade om bitarna var dåliga. Men köttet smakade gott och var riktigt saftigt och mört.

Saftigt och mört

Nu har vi grillat köttet och ätit med grillade grönsaker och en hemmagjord bearnaise sås. Köttet var saftigt och mört men en mycket god samk. Köttet luktade också ganska tydligt, svägerskan sa att hon tyckte om köttet men inte lukten. Maken att han tyckte det luktade som i Japan när man äter korean barbecue :-). Gott var det iaf. Vi hade gäster så jag skulle köpa mer kött men där gick jag bet så då fick det bli vanlig karré - å andra sidan kunde vi verkligen testa då och det var stor skillnad i mörhet. Kommer säkerligen köpa detta igen.

Serverat: Scan Rapsgris karré med plommonsås och potatis

Efter en hel del letande lyckades jag få tag i karréskivor att testa!

Jag kan tycka att griskött lätt blir lite torrt och hårt av stekning så jag valde en gyllene medelväg att laga karrén på. Jag stekte den först för att sedan låta den sjuda i ca 20 minuter i en sky gjord på soja och rött vin. Av detta lagade jag sedan en smakrik sås med katrinplommon eftersom jag tycker det passar bra till just gris.

Det jag blev mest imponerad av var tyvärr min egen sås. Karrén hade så mycket insprängt fett att jag fick skära bort närmare hälften av köttet. Jag kände inte heller att köttet var saftigare eller godare än "vanlig" karrë som jag brukar laga.

Jag hade förväntat mig en märkbar skillnad i kvalitet och det tycker jag inte att det var. Jag betalar gärna mer för ett bra kött men i det här fallet så skulle jag, om jag inte varit testpilot, ha mailat till Scan och bett att få pengarna tillbaka.

Osso boco

Här blev det osso boco med vin, rotsaker och tomat. Till det persiljefräst gnocchi och ett glas rött.

köttet var mört och hade en fin smak. Dock lite mycket insprängt fett och bitarna i paketet var väldigt olika i storlek.

Grillat till lunch

Idag grillade vi rapsgrisen till lunch och till det gjorde vi coleslawsallad och vitlökssmör. Jag tyckte själv inte att smaken på köttet var speciellt god och åt inte upp hela biten. Men min man och son tyckte att det var jättegott. Köttet var saftigt. 

Pork Confit

The large amount of fat or oil required to make confit is unappealing to me so I found a method that uses much less fat or oil. What I do is to use a small baking dish and tightly fit the pork, ensuring that there is little or no space between the pork and the edges of the dish. As a result a much smaller amount of fat or oil is needed to completely cover the pork.

Instead of animal fat I used canola oil. Result was delicious.

For the pork tenderloin I used Svensk Rapsgris Fläskkarré. It’s a relatively new ‘innovative’ product. Rapeseed oil is added to animal feed which is fed to pigs. As a result the meat is juicier, tastier and has a higher omega-3 content. The recipe is available here.

En mumsig bit till middag..

Provade Rapsgris Karre, var lite svårt och hitta i affären men till slut kollade vi Ica. Inte nog med att vi letat som galningar så lurade Ica oss på 15kr på kilopriset men ok...

Till slut fick vi en god middag med lite mos och go sallad till. Enjoy!

Höstfest

Rostade rotfrukter i fina färger, grillade rapsgriskarréskivor och aioli - succé. Ren smak, mört, saftigt kött. Det var väl värt mödan att söka efter produkten i flera butiker -  inte enkelt att hitta karréskivorna.

 

 

På G...

Så har jag - efter letande i lite olika butiker - hittat en förpackning karré från rapsgris. Nu återstår bara att göra något riktigt gott av den. Steka hel / strimlad; grilla? Får tänka ett varv till. Det får bli middag på söndag eller måndag...

Gott

Gillade förpackningen. Stekte med vanlig grillkrydda i stekpanna för att kunna jämföra med hur vi brukar tillaga. Köttet vattnade sig lite mer än jag hade förväntat mig. Vi blev positivt överaskade av smaken - bra textur och mör, dock lite för mycket insprängt fett för att helt passa vår smak. Kan nog tänka oss att köpa igen men kilopriset var lite högt.

Jag ger inte upp

Jag söker fortfarande efter denna Rapsgris karré. Efter att ha besökt två ICA Maxi i Göteborg där hyllorna gapat tomma tänkte jag göra ett nytt försök imån, och då tror jag att turen är med mig. 

Här kommer jag Rapsgrisen...!

Rapsgris!

Det låter otroligt bra! Svensk gris uppfödd på raps. Förpackningen är fin och lockar till köp.
Men... njaae...

Jag stekte köttet i rapsolja kryddat med salt och svartpeppar. Till serverade jag stekta morots- och rotselleristavar, en blandad sallad med sojabönor och hallondressing och ett par gröna oliver.

Köttbitarna var lite väl stora, och innehöll alldeles för mycket insprängt fett.
Det insprängda fettet förstörde känslan tycker jag. Det kändes billigt och...tråkigt.

Själva köttet hade en jättefin smak, men den kom ju inte riktigt till sin rätt med allt fett.

Jag har ett par skivor kvar och dessa ska jag tillaga på något annat sätt, kanske som någon typ av pulled pork? Tror karré passar bättre till det än att äta det rakt upp och ned.

Priset på 114 kr/kg känns inte heller rimligt till kött med så mycket fett...
Nej, ingen höjdare tyvärr...

Härlig pastasås till rapsgriskarrén

Tillagade pasta och en god pastasås medan sambon min stekte köttet. Han nämnde ingenting om att det var svårhanterat, utan att flöt på bra. Vi delade inte på den förrän efter tillagningen, men det var inga problem. Karrén var saftig och den gick utmärkt att steka, blev inte torr som många andra kött tenderar att bli. Den var även väldigt mör och hade fin konsistens. Känns faktiskt som att den smakade mer än "vanligt" kött och i kombination med pastasåsen blev det en hit! Om priset är rätt kommer jag definitivt köpa igen.