Svensk Rapsgris karré

Jag fick tag i ett riktigt fint paket med fina skivor! Jag stekte skivorna exakt enligt anvisningar på paketet med salt och peppar i en gjutjärnspanna.

Jag bjöd två familjemedlemmar på middag. Till karrén hade jag ugnsbakade rotfruktsgrönsaker samt en hemmagjord kantarellsås med stekskyn från köttet.

Rapsgris-köttet smakade underbart. Vi tyckte alla att det var väldigt mört och hade en bra konsistens i munnen när man tuggade. Det smakade kvalitet, färskt, lyxigt och var riktigt saftigt jämfört med standard fläskkotletter. Dock fick jag höja värmen på plattan i det sista eftersom köttet inte fick någon direkt stekyta utan såg mest kokt och blekt ut. Och då blev det bra!

 

Rapsgris

Kul att vi kom med på denna test, detta är inget kött jag skulle köpt annars. Åkte till coop och hittade köttet lätt. det fanns 2 pkt att välja på. Hem och fix till en god middag till familjen. :-)

Valde att steka köttet. Kokt potatis och hemgjord brunsås med färsk sallad till. mums.

men vi blev inte lika glada när det skulle smakas. köttet var visserligen gott i smaken men lite torrt och segt. :-( (fick benflis med.)

inte ngt vi kommer köpa igen.

tack för test smartson och scan

alltid kul att prova ngt man inte skulle köpt.

 

Lite torrt

Igår var det då dags att testa rapskarrén som jag hämtat ut på ICA Maxi. Noterade att skivorna/bitarna var ganska slarvigt uppskutna. Nästan lite "slamsiga" och inte särskilt marmorerade. Vi valde att grilla dessa och dessvärre så tycker jag att de blev lite för torra trots att de inte var "övergrillade". Vi hade även några skivor vanlig karré och de blev inte lika torra. Smaken var det väl inget fel på men jag vet inte om jag kan motiveras att köpa detta kött till ett högre pris när det blir torrare än det något billigare.

Lite besviken faktiskt.

Grillad rapskarré

Avslutade grillsäsongen med ett par skivor rapskarré. Kryddade skivorna i grillkrydda, svartpeppar och kebabkrydda och penslade med grillolja under grillningens gång.

Köttets konsistens påminde väldigt mycket om fläskfilé. I jämförelse med vanlig karré så var konsistensen på rapskarrén lite strävare. Det är inte lika mycket fett insprängt i rapskarrén. Smakmässigt så var karrén väldigt god. Kan däremot inte hålal med om att köttet är mörare än vanlig karré, därav föredrar jag vanlig karré mer.

Priset låg på 110 kr/kg.

Betygsmässigt så får köttet 3,5/5.

Segedinsky Goulash - resultatet av svensk rapsgris

Tjeckisk Segedinsky Goulash på svemsk rapsgris

2 stora gula lökar

Vitlök, Kummin, söt paprika, vitpeppar, Crème Fraîce 38%, 900gram surkål, vatten, 2 tärningar ekologisk oxbuljong

Finhacka två stora gula lökar och 4 vitlöksklyftor.

Stek i smör tills mjuka.

Skär rapsgrisen i 2x3cm fyrkanter, 800gram.

Bryn i smör, krydda med 1msk kummin och 5msk söt paprika.

Täck med kokande vatten, lägg i buljongtärningarna.

Låt koka i 45min.

Skölj surkålen och låg rinna av i ett durkslag.

Blanda i Crème Fraîch och låt koka upp.

I med surkålen, rör om och servera ill knödel, gnocci eller bröd.

Köttet var mörkt, mört, saftigt - väldigt välsmakande kött av utsökt kvalité

rapskotletter

Fick min första uppgift att få rapsgriskotletter! Gjorde precis vad det stod på paketen, vilket jag aldrig brukar göra!!

Tyckte att smaken var väldigt god men dom blev nog lite torra. Och då måste jag påpeka att dom va inte marmomerade alls.

Så nästa gång hoppas jag att bli bättre!!! / Kjerstin

Fjärde intrycket

Stekte skivan i vatten och citronjuice, kryddad med örtsalt. Skar upp i skivor och lade i en panna med havregrädde och ägg. Grönsaker och peppar som topping. In i ugnen på 170grader i en timme.

Blev jättegott. Knaprigt och saftigt samtidigt. Salt och surt samtidigt. Perfekt blandning. Rekommenderas till alla löpare och andra vältränade människor. Lite kalorier och mycket protein :)

Detta var sista inlägget för min del. Vill ni veta mer om mig, se gärna min facebook-sida:

http://www.facebook.com/robinoberg

Svensk rapsgris

Testade idag denna produkt tyckte dock att den luktade illa när man tog ur den ur vaccumförpackningen, men efter att den legat framme en stund så försvann lukten. Valde att grilla den i grillpannan men tyckte att den liksom krullade sig så jag fick klippa lite jack i den för att få stekyta på hela skivan. Serverade den med pommes, kryddsmör och en grönsallad vilket uppskattades av hela famijen som kritiskt smakade på denna "gris" och tyckte att den var väldigt mör och smakade gott. Så helheten blir en mör karré som var lite dum att tillaga och som luktade illa just när man släppt ut den ur sitt vaccumpaket.

Bra karré

Helt ok karré. 

Lagade utifrån efter ett av recepten jag hittade på Scans hemsida. 

Stekt karré med curryris. Tyvärr så kom nog köttsmaken av sig lite då curry och vitlök tog över. 

Bra, mört och saftigt kött. 

Svensk Rapsgris Karré överraskande gott!

Frugan fick nöjet att tilllaga rapsgrisen och hon gjorde det med en marinad av kinesisk olja, grillkrydda, timjan, rapsolja och Texas Smoke House/Steak Sauce. Till det gjordes det en ananasglaze på krossad ananas, sweet chilisås och nåågra droppar Bowmnore(Whiskey) och klyftpotatis i ugn. Tycker att för att vara karré så är det helt ok kött och smak upplevelsen som man fick njuta av var inte heller fel till denna rapsgris. Den är helt klart värt sitt pris.

Fredagsmys

Testade köttet idag, var jätte gott, marinerade köttet i ett dygn innan jag stekte det. Serverade det med klyftpotatis, gräddss och sallad. Supergott

 

 

Ha en trevligt helg alla

Andra rundan :)

Idag var det min tur att hitta på något med karrén. Jag valde att steka den på grilljärn kryddad med salt, peppar och paprikapulver. Till köttet serverade jag råstekt potatis, champinjoner, lök och en coleslaw. Detta toppades med vitlöks- och chilismör. Mums!

Tycker karrén känns mörare än annan karré jag smakat då det kan ha en tendens att vara lite senigt. Den har inte heller lika mycket fett och det lilla som finns smälter bort vid tillagning. Mycket fint och gott kött, detta kommer jag att införskaffa fler gånger.

Steka karré i grillpanna

Hej hopp!

Testade att steka den här karrén rätt upp och ner med enbart salt och peppar i en grillpanna och åt med hemgjord bearnaisse och klyftpotatis. Blev riktitg smarrigt!

Resterna gjordes det pytt i panna på vilket också blev riktigt bra :)

Tredje intrycket

Efter att tidigare ha ugnsstekt och kokat karréskivor, var det denna gång dags att steka en skiva. Det behövdes knappt något fett i pannan, vilket kändes tacksamt. Och efter att ha vänt den någon gång var den klar. Jag stekte den tillsammans med wokgrönsaker.

Denna gång kryddade jag också, med svartpeppar, salt, curry och chipotle-krydda. Det gav det hela en liten sting som inte bara smakar gott, utan även hjälper matsmältningen. Dessutom undvek jag höga kolhydrater denna gång, vilket tillsammans med fettet gjorde denna måltid till en LCHF-maträtt. Jag kände mig mätt i timmar efteråt.

Det var väldigt smarrigt, men jag tror jag föredrar att koka eller ugnsteka. Att steka är en tillagningsmetod som tar bort lite av den naturliga smaksensation som finns i rapsgrisen.

Får se vad jag hittar på med den sista skivan nästa gång...